שאלות ותשובות

---------------- אודות תובנה ומדיטציה ------------------

מהי מדיטציית תובנה ?

מדיטציית תובנה היא חלק מהדרך- ה'דהרמה' , שהינה הלימוד במסורת הבודהיסטית, המכוון לפתוח הבנה וערות. מדיטציית תובנה כוללת התבוננות רגועה וערנית בתהליכים של הגוף וההכרה ברגע ההווה. ההתבוננות במציאות כפי שהיא, מאפשרת מפגש עמוק עם הטבע האמיתי של הקיום, על כל מאפייניו הנעימים אך גם רצופי קשיים. מתוך ראייה זו מתפתחות ההבנה ,השלווה והחמלה בחיינו. מדיטצית תובנה מעודדת פיתוח איכויות אלו, ומכוונת לחיים של שחרור והתעוררות.

 

סרטון של לילה על מדיטציה:

מה זה מיינדפולנס?

פירושה 'לזכור להיות מודע' או 'לזכור לשים לב'; יש בה מרכיב של נוכחות, ומרכיב של חזרה או היזכרות. התרגום הקודם לאנגלית היה 'recollection', מלה שגם כוללת בתוכה את הרעיון של חזרה לעצמנו.

מושג הקשב הופץ בעולם המערבי ב-50 השנים האחרונות, כחלק מההיכרות עם המסורות הרוחניות והמדיטטיביות של הבודהיזם.

הקשב הוא עמוד התווך של רוב המסורות הבודהיסטיות; אפשר להרחיב ולומר שהצורך להיות מודע, בצורה זו או אחרת, הנו אחד ממרכיבי היסוד בכל מסורת רוחנית. הקשב הוא אחת הטכניקות של תרגול רוחני שצמחה במנזרים של בורמה ותאילנד, והגיעה אלינו במארז חדש המתאים לבני המערב, בדומה ליוגה שצמחה ממקור רוחני הינדואיסטי.

המורים בתובנה

מיהם המורים המלמדים בתובנה ?

עמותת תובנה מזמינה קשת רחבה של מורים ומורות מנוסים מהארץ ומחו"ל ללמד בקורסים המאורגנים על ידה. אופני הלימוד והדגשים משתנים ממורה למורה, וכולם מתבססים על ניסיון רב שנים של תרגול והוראה. 

מגוון המורים/ות מאפשר למתרגלים להתנסות ולהפיק תועלת מאופנים שונים של הלימוד והתרגול במסורת זו ותורם להעמקת והרחבת התרגול. 

בהתאם, הסגנון ואופי הלימוד משתנה מקורס לקורס. יש קורסים שמתאימים יותר למתחילים, וקורסים המתאימים יותר למתרגלים ותיקים. מומלץ לברר עם הרושם לקורס לגבי אופי הקורס ומידת התאמתו לכם.

 

 

לפרטים נוספים על המורים לחצו כאן

תרומה לתובנה

עמותת תובנה הינה ארגון ללא מטרות רווח, אינה נתמכת על ידי מוסד כלשהו ובמרבית פעילותיה היא פועלת ברוח המסורת העתיקה של דאנה - נתינה מתוך נדיבות הלב בפעילותנו השונות יכולים ויכולות להשתתף גם מי שאין ביכולתן/ם לשלם דמי רישום או לתת דאנה כספית. באופן הזה אנחנו מאפשרים לכל אחד ואחת להגיע ולתרגל. כך קהילת המתרגלים והמתרגלות תומכת אחת בשניה.

תודה על תמיכתכן/ם.

ניתן להעביר תרומה לתובנה בכל עת, לפי ההנחיות כאן

 

------------------- קורסים עם לינה --------------------

למה לשבת בקורס?

הדגש במדיטציית תובנה הנו על התנסות אישית, ולא רק על הבנה תיאורטית. בנוסף זוהי והזדמנות מיוחדת לקבל הדרכה אישית וקבוצתית ממורים בעלי ניסיון רב.

מה מלמדים?

מה מלמדים בקורס הכולל לינה (ריטריט)?

בקורס נלמד את מדיטציית הוויפאסנה כפי שהיא מתורגלת במנזרים במזרח אסיה עד היום, ובמקומות שונים במערב. התרגול כולל התבוננות בנשימה, בתחושות הגוף, בחושים ובמצבי תודעה. סדר היום מתוכנן על מנת להפיק את מרב התועלת מן השהות בקורס.

 

למה הקורס מתנהל בשתיקה?

 

השתיקה מסייעת למתרגל/ת להביא את ההכרה למצב שקט ושליו, אשר בו קל יותר לתרגל התבוננות פנימית, כפי שקל יותר לראות לעומקם של מים שפניהם שקטים. ניסיונם של מתרגלים רבים מצביע על השתיקה כעל כלי עזר תומך ורב-ערך המסייע לתלמיד/ה לתרגל במרחב שקט ולהפיק מן הנלמד בצורה הטובה ביותר.

טלפון נייד

האם אני יכול/ה להשתמש בטלפון הנייד שלי הקורס?

הקורס מתקיים ללא טלפונים ניידים. המתרגלים יתבקשו להפקיד את מכשירי הטלפון שלהם בתחילת הקורס בידי המארגנים (ניתן להביא שעון). במקרים דחופים, ניתן לתקשר עם המתרגלים דרך מספר הטלפון של העמותה, המשמש כמספר חירום במהלך הקורס וניתן להתקשר אליו ולמסור הודעות למתרגלים (054-5695934). ההודעות נבדקות פעמיים ביום.

 

ארוחות

איזה אוכל מוגש בקורסים של תובנה?

במהלך הקורסים של תובנה, מוגשות שלוש ארוחות טבעוניות מלאות ביום, המבוססות על ירקות, קטניות ודגנים מלאים, עם פינת תה וקפה הפתוחה לשימוש המשתתפים במהלך כל שעות היום והלילה (פינת הקפה היא האזור היחיד שבו מוגש גם חלב פרה, לצד חלב סויה). בנוסף, בחדר האוכל ישנו מקרר ריק העומד לרשות המשתתפים, שיכולים להביא מצרכים הנדרשים להם באופן מיוחד. נוכל להיענות לצורכי תזונה מיוחדים על בסיס רפואי רק על לאחר הגשת בקשה מראש. אנא הודיעו מראש על היותכם שומרי שבת.

לפרטים נוספים על המזון שמוגש בתובנה

 

שמירת שבת וכשרות

שמירת שבת במהלך ריטריט

שערי תובנה פתוחים לתרגול לכל המבקשים זאת, כולל אלו המחזיקים באמונות דתיות או באורח חיים דתי, כזה או אחר.

לצד המאמצים שתובנה עושה על מנת לאפשר הגעה של שומרי שבת וכשרות לריטריטים במרכז עין דור, מחויבותינו העיקרית היא למסגרת הריטריט ולהתנהלות התומכת בו.

שומרי שבת וכשרות מוזמנים לקחת חלק בריטריטים, תוך הבנה והסכמה למה שמתאפשר, ומה שאינו מתאפשר, במסגרת הריטריט, ותוך התחייבות למסגרת הריטריט הכוללת שמירה על השקט, ונוכחות מלאה בכל המפגשים במהלך השבת (הנחיות מדיטציה, שיחות דהרמה, מדיטציות בישיבה ובהליכה, קבוצות ושיחות אישיות).

 אנא הודיעו בטופס ההרשמה על היותכם שומרי שבת, על מנת שנוכל להיערך מראש.

 

התנהלות במהלך השבת

 ערב שישי:

הדלקת נרות - ניתן להדליק נרות באופן עצמאי בחדר האוכל.

קידוש/קבלת שבת - יהיה מרחב ייעודי (באחד האולמות) ובו נרות, יין תירוש, חלות ומלח. בשעה 18:00 תתקיים קבלת שבת קצרה, של קידוש ושיר או שניים.  

על מנת לשמור על מסגרת הריטריט, יש להגיע לחדר האוכל לארוחת הערב עד 18:15. לא ניתן לקיים קידוש בחדר האוכל.

 עירוב:

למיטב ידיעתנו, אין עירוב בקיבוץ עין דור או במתחם תובנה. 

 שימוש בחשמל:

באולם המדיטציה מופעלים תאורה, מיזוג ומערכת הגברה גם במהלך השבת, ואין באפשרותנו להפעילם ברצף או באמצעות שעון שבת. קחו בחשבון שתצטרכו לנכוח באולם במהלך השבת. גם בחדר האוכל מופעלים תאורה ומיזוג באותם התנאים.

ארוחות כשרות לשבת:

לפני כניסת השבת נפעיל פלטה ומיחם נפרד לשומרי השבת. על הפלטה יונחו תבשילים לא מימיים שבושלו טרם כניסת השבת. 

 צאת שבת:

שומרי שבת מוזמנים להישאר בסיום הקורס עד צאת השבת, וגם להשלים את נתינת הדאנה אחרי צאת השבת.

 

 כשרות - מטבח, מזון, כלים: 

 המטבח שלנו הוא צמחוני-חלבי. הירקות והפירות מוזמנים מספקי שירות חיצוניים גדולים, וכך גם המוצרים היבשים.

המטבח אינו בורר דגנים וקטניות. העלים הירוקים שאנו משתמשים בהם לבישול ולתיבול אינם מגידול ללא חרקים.

הצלחות והסכו"ם הגיעו כתרומה מבתים שונים. ניתן להביא צלחת וסכו"ם אישיים לשימוש במהלך הקורס.

מרבית כלי הבישול וההגשה נרכשו על-ידינו, אולם יש גם כאלו שהגיעו ממקורות אחרים, ואין לנו ידיעה מה בושל או הוגש בהם.  

 

חגים ומועדים אחרים: 

תובנה משתדלת להתנהל בהתאם למקובל בחגים ובמועדים, ובכלל זה הימנעות מהגשת חמץ בפסח, תמיכה בצמים ברמאדן, הגשת ארוחה מפסקת וארוחה לאחר הצום ביום כיפור, וכולי. לצד זאת, אין אנו מתיימרים להציע התנהלות בהתאם לכללים הלכתיים. הדבר נכון ביתר שאת לגבי חגים ומועדים מורכבים אחרים (כמו חג שמתחיל בשבת, פסח, יום כיפור..). הבחירה של מתרגלים ומתרגלות בעלי אורח חיים דתי להגיע למרכז בעין דור, ראוי שתהיה תוך הבנה והסכמה לכך. 

 

סידורי לינה

בכל חדר מגורים לנים 3 מתרגלים.ות. 
נשים וגברים לנים בחדרים ובניינים נפרדים
בבניינים עם מקלחות ושירותים משותפים למספר חדרי מגורים. 

ניתן להביא אוהל אישי וללון לבד בשטח הריטריט. 

ניתן גם לבקש חדר לבד *. יש מספר חדרי יחיד, ובמידה ויהיה חדר פנוי:
עלות התפעול של חדרי יחיד גבוהה מזו של חדרים משותפים. אף על פי כן, תובנה בוחרת להציע גם את חדרי היחיד לפי עיקרון הדאנה, וזאת כדי לאפשר למי שאינם יכולים לשאת בעלות המלאה להיעזר בהם.
העלות תוצג בקלסר העלויות במהלך טקס הדאנה, בעבור מי שרוצה לדעת. ניתן גם לראות את העלות דרך העמוד הנוכחי בחלק של "עלות הקורס".
 

* בקשה לחדר לבד:
סופ"ש/סופ"ש ארוך - wknds@tovana.org.il
ריטריט של 5 ימים ומעלה - rishum@tovana.org.il

סדר יום

מהו סדר היום והמסגרת בקורסים הכוללים לינה תובנה?

לכל קורס בתובנה סדר יום משלו, בהתאם לתוכן הקורס, אורכו, והמורים/ות המלמדים בו - שעת הפתיחה והסיום של הקורס מצוינות בדף של כל קורס באתר תובנה. בשיחת הפתיחה של כל קורס, מסבירים מנהלי הקורס ומורי הקורס את סדר היום הצפוי למתרגלים במהלך הקורס כולו, ובכל בוקר נתלה לו"ז של אותו יום ברחבי האזור שבו תתרגלו, לשימושכם. 

במהלך הקורס מתבקשים התלמידים לשמור על כמה כללים. שמירה על כללים אלו תומכת בלימוד מדיטציית הוויפאסנה ומסייעת לתלמיד להעמיק אל תוך התובנות המתגלות לו במהלך הקורס: הימנעות מהרג כל יצור חי, הימנעות מגניבה, הימנעות ממגע מיני לא הולם (ובקורס - הימנעות מכל פעילות מינית), הימנעות מדיבור שקרי, והימנעות משימוש בחומרים משכרים כלשהם (סמים או אלכוהול).

 

לו"ז לדוגמא:

 

איזה בגדים וציוד להביא לריטריט?

  • בגדים - בגדים נוחים לישיבה, המכסים את חלקו המרכזי של הגוף (מה שקרוי באנגלית טורסו - כלומר מחגורת הכתפיים ועד לאזור הברכיים) - להסבר נוסף קראו כאן
  • נעלים -  נוחות להסרה, זוג נעליים סגורות לתורנות המטבח
  • מצעים – סדין, ציפית, ציפה/ שמיכה קלה. 
  • מגבת
  • כלי רחצה אישיים
  • שאל / שמיכה קלה לשימוש בזמן המדיטציה.
  • בקבוק מים - בקבוק שתייה אישי.
  • בקיץ - כובע, קרם הגנה משמש, תכשיר נגד יתושים.
  • בחורף - בגדים חמים, מומלץ להביא ביגוד תרמי וגרביים עבות (בלילות קר מאוד בעין דור!), מטרייה, שמיכה חמה.
  • שעון או שעון מעורר – תהיה השכמה כללית, למי שמתקשה להתעורר מומלץ להביא שעון מעורר שאינו מתקתק. אם אתם מגיעים עם שעון יד - אנא וודאו שאינו מצפצף
  • תרופות - אם ישנן בשימוש קבוע או למקרי חירום
  • למי שמביא אוהל - נא להביא פנס
  • מזרן יוגה - למי שרוצה לתרגל (יש לנו מזרני יוגה, אבל הם לא מספיקים לכולן.ם)
  • אטמי אוזניים – מומלץ למי שסובל משינה קלה.

 

 

מהי דאנה?

מאז זמנו של הבודהה, המסורת באסיה התומכת בדהרמה (הדרך הרוחנית) היא כזו של נדיבות הדדית. הקהילה המקומית מראה את הערכתה והכבוד שהיא רוחשת לתרגול הרוחני על ידי כך שהיא תומכת במנזרים ובצרכים הבסיסיים של אוכל, ביגוד, מקלט ותרופות. בתמורה, נתמכת הקהילה על ידי הקורסים, הלימוד וההדרכה אשר מוצעים על ידי הנזירים והנזירות. במשך 2,500 שנה סיפק ביטוי חי זה של שיתוף פעולה וקיום הדדי תמיכה רוחנית, הן לקהילה הרוחנית והן לקהילה החילונית.

ברוח המסורת הבודהיסטית, פועלים המורים/ות והצוות בהתנדבות, ואינם מקבלים כל שכר. עם סיום הקורס תינתן אפשרות להעניק תרומה לעמותת תובנה ולמורים (התרומות ניתנות בנפרד). מורים/ות רבים המלמדים בקורסים של "תובנה" מקדישים את חייהם להפצת הדהרמה ואין להם כל מקור הכנסה אחר. התרומות מאפשרות למורים להמשיך וללמד, ולאנשים נוספים להתנסות ולהפיק מפירות התרגול.

ניתן לקרוא עוד על מסורת הנתינה לפי עקרון הדאנה כאן

קריאת ספרים

האם אפשר להביא ספר קריאה להעביר איתו את הזמן? 

משתתפים מתבקשים שלא לקרוא, לכתוב או לקיים כל פעילות מסיחת דעת אחרת, כדי לשמור על השקט הפנימי והחיצוני אשר תומך בתרגול - עבורם ועבור האחרים. ניסיונםשל מתרגלים רבים מצביע על השתיקה כעל כלי עזר תומך ורב-ערך המסייע לתלמיד לתרגל במרחב שקט ולהפיק תועלת מן הנלמד בצורה הטובה ביותר.

 

קושי לשבת במדיטציה במשך מספר ימים

האם זה לא קשה לשבת במדיטציה במשך מספר ימים ?

סדר היום בקורס ויפאסנה בעמותת תובנה בנוי מפרקי זמן של מדיטציה בישיבה והליכה לסירוגין. סדר יום זה מאפשר בין השאר מנוחה לגוף ומקל על התרגול. כל מתרגל אשר יירצה בכך יקבל עזרה והדרכה במציאת תנוחת ישיבה אשר תתאים לו. זאת ועוד, ניסיונם של מתרגלים רבים מראה על כך שלאחר תקופת הסתגלות קצרה, חולפים רבים מקשיי התרגול.

בעלי/ות מוגבלויות פיזיות

יש לי מגבלה פיזית, האם אני בכל זאת יכול/ה להשתתף בקורס?

רוב הקורסים נגישים לאנשים בעלי מוגבלויות שונות ואנשים בכיסאות גלגלים. אולם המדיטציה בעין דור מאובזר בכריות, כיסאות והגבהות שונות שיכולים לסייע בישיבה נוחה ונתמכת.

בבית הסנגהה בתל אביב הותקנה לאחרונה מעלית.

במידה שיש לכם צורכי נגישות מיוחדים, אנא ידעו אותנו בהם כדי שנוכל להיערך בהתאם ולוודא שהקורס נגיש.

 

חדש/ה בתרגול מדיטציה

מעולם לא תרגלתי מדיטציה בעבר, האם אני יכול/ה להשתתף בקורס של תובנה?

בהחלט. מרבית הקורסים של תובנה פתוחים לכולם, ובכלל זאת, לאנשים שלא התנסו מעולם בתרגול מדיטציה, ושהיו רוצים להתנסות בכך לראשונה. למעט קורסים שבהם מצוין במפורש שנדרש ניסיון קודם, אתם מוזמנים להירשם לכל קורס שמעניין אתכם.

**הערה: גיל המשתתפים המינימלי ברוב הקורסים הוא 20 שנה. 

 

אם אני נמצא/ת בטיפול נפשי

אני נמצא/ת בטיפול נפשי, האם זה סותר את תרגול המדיטציה?

תרגול המדיטציה אינו טיפולי בראש ובראשונה; מדובר בתרגול טרנספורמטיבי, אף שאפשר שיהיו לו תוצאות תרפויטיות לאורך הדרך. 

אם המצב הפסיכיאטרי או הפסיכולוגי חמור או נוכח, כי אז באופן כללי ריטריט אינו בגדר רעיון טוב. ריטריט יכול להיות אפשרי אם הפגיעוּת הפסיכולוגית או הפסיכיאטרית היא מינורית, אם היא נחלת העבר בעיקרה או נוכחת ברמה זניחה. במקרים כאלה, יהיה זה הכרחי שהנרשם יספק פרטים מלאים אודות מצבו הנפשי בהצהרת הבריאות שבטופסההרשמה לריטריט. אם הוא במהלך טיפול אצל פסיכולוג או פסיכיאטר, חשוב שמארגני הריטריט יהיו מודעים לכך ויאשרו את השתתפותו. אם יש לך ספק באשר לשאלה אם ריטריט מתאים לך, זהו הכרח שתשוחח עם אחד המורים בטלפון לפני הרישום.  

לא יהיה זה נבון להשתתף בריטריט או בקורס מתוך ציפייה שהם ירפאו מצבים פסיכולוגיים ופסיכיאטריים. זאת ועוד, השתיקה, האינטנסיביות והמודעות המוגברת של תרגול המדיטציה, במיוחד בתוך מבנה של ריטריט, יכולות לעתים להעצים פגיעוּת נפשית. מהסיבה הזו, חשוב שאנשים הנושאים אבחנה פסיכיאטרית עכשווית או בעלי היסטוריה פסיכיאטרית ינהגו בזהירות ושיקול דעת כשהם שוקלים להירשם לריטריט. 

 

עלות הקורס

עמותת "תובנה" היא ארגון התנדבותי ללא מטרות רווח אשר מארגן קורסי ויפאסנה ופעילויות נלוות וממומן אך ורק על ידי תרומותיהם של המשתתפים בקורסים. אף גוף מסחרי או כל גוף אחר אינו עומד מאחורי "תובנה". העמותה פועלת על פי עקרון הדאנה ("נדיבות הלב" בשפה הפאלית), ולפיכך אין גביית כסף עבור הקורסים, למעט דמי הרשמה סמליים על מנת להבטיח את מקומך בקורס.

ברוח המסורת הבודהיסטית, פועלים המורים/ות והצוות בהתנדבות, ואינם מקבלים כל שכר. עם סיום הקורס תינתן אפשרות להעניק תרומה לעמותת תובנה ולמורים (התרומות ניתנות בנפרד). מורים/ות רבים המלמדים בקורסים של "תובנה" מקדישים את חייהם להפצת הדהרמה ואין להם כל מקור הכנסה אחר. התרומות מאפשרות למורים להמשיך וללמד, ולאנשים נוספים להתנסות ולהפיק מפירות התרגול.

על מנת לקבל רושם לגבי עלויות ארגון הקורס למשתתף, ראו טבלת עלויות:

- חדר יחיד = תוספת של 100 שח ללילה


- הוצאות עקיפות = הפעילות השוטפת של העמותה שמאפשרת את קיום הקורסים כרוכה בעלויות של משכורות לרכזים, שכר טרחה לרואה חשבון ועו"ד, הוצאות טלפון ותקשורת אחרות, ביטוחים, עלויות מימון ,שכירויות שונות וכד'.

האם ניתן להגיע עם אדם קרוב אלי לריטריט?

ריטריטים של ויפאסנה נועדו להיות חוויה של התבודדות, המאפשרת התבוננות עצמית וחקירה פנימית. גם התנהלות הקורסים בשתיקה (מילולית וגם של מחוות גופניות), תומכת בהבאת ההכרה למצב שקט ושליו המאפשר התבוננות זו. הגעה עם חבר.ה או בן.ת משפחה עלולה ליצור הסחות דעת, להקשות על שמירת השתיקה, וכן על התמקדות מלאה בחקירה הפנימית של תודעתך.

אם בחרת להגיע עם אדם קרוב, תשובצו בחדרים נפרדים (למעט במקרה של נכות המחייבת היעזרות באדם אחר).

------------------- הרשמה ---------------------

 

 

דמי רישום

לאחר שאשלם דמי רישום לריטריט, האם ניתן יהיה לקבל החזר או להעביר אותם לריטריט אחר במידה שאבטל הרשמתי?

דמי הרישום נועדו להבטיח שמי שנרשם לריטריט בתובנה אכן מתכנן להשתתף בו. ולכן, דמי הרישום אינם ניתנים להחזר או להעברה לריטריט אחר. אנחנו מבקשים מהנרשמים לבחון היטב את יכולתם להשתתף בריטריט מתחילתו ועד סופו טרם הרשמתם.

אנו מודעים לכך שלעתים מסיבות כאלו או אחרות נבצר מאדם כלשהו להגיע לריטריט למרות כוונותיו להגיע. ולכן, הוחלט שדמי הרישום אשר לא ישמשו לכיסוי הוצאות הריטריט יועברו לפרויקט שנתי שתובנה תיקח על עצמה למען רווחתם המתרגלים.

לקריאה נוספת על מעבר "תובנה" לשיטת הרשמה עם דמי רישום ניתן ללחוץ כאן.

 

רשימת המתנה

נרשמתי לקורס וקיבלתי הודעה שאני ברשימת ההמתנה. מתי אדע אם אוכל להשתתף בו?

כשבועיים שלפני תחילת הקורס. אם ישנם ביטולים בתקופה זו, אנו שולחים מייל לאנשים מרשימת ההמתנה, לפי סדר כרונולוגי של הרשמה, ובודקים איתם אם הם מעוניינים להגיע. במידה שיתפנה עבורך מקום, תקבל/י על כך הודעה במייל בשבועיים שלפני או 3 ימים לפני תחילת הקורס. 

 

אם ההרשמה עדיין לא נפתחה

ראיתי קורס שמעניין אותי, אבל ההרשמה עוד לא נפתחה. מתי אוכל להירשם?

כחודשיים לפני תחילת כל קורס יופיע קישור לטופס הרשמה בדף הקורס. בינתיים, אתם מוזמנים להירשם לקבל מייל המודיע על פתיחת ההרשמה לקורס באזור הנקרא "הרשמה לעדכון כשההרשמה נפתחת" המופיע בדף הקורס.

 

הגעה מאוחרת/עזיבה מוקדמת

אני לא יכול/ה להגיע בזמן לשעת פתיחת הריטריט, אפשר להגיע קצת מאוחר יותר או להצטרף ביום השני? או: אפשר לעזוב את הריטריט קצת מוקדם יותר, עקב התחייבות קודמת?

ויפאסנה, טכניקת מדיטציה שמטרתה להגיע לתובנות על מהות המציאות באמצעות התבוננות פנימה וחקירה עצמית, דורשת מחויבות והתמסרות. השתתפות בריטריט מתחילתו ועד סופו, תוך אימוץ הסביבה המובנית של הריטריט (מתהליך הרישום ושיחת הפתיחה ועד לשיחת הסגירה ורגע הסיום), מאפשרת לטפח תרגול מדיטציה יציב ועקבי, להעמיק את ההבנות המתגלות, ולהביא למלואם את יתרונות התרגול. יציאה מוקדמת או הגעה מאוחרת עלולות לשבש את הזרימה ואת הקצב של הריטריט, ולפגוע בשקט הפנימי והחיצוני הנוצר כחלק משמעותי מהקורס, עבורך ועבור המתרגלות.ים האחרות.ים.

כיוון שכך, לא נוכל להיענות לבקשות  להגיע באיחור/לעזוב מוקדם, גם במקרים מוצדקים ומובנים. אם ידוע לך שאין באפשרותך  להשתתף בריטריט באופן מלא,  נבקשך לבטל את השתתפותך בקורס. נזמינך להתעדכן ברשימת הקורסים המוצעת, על מנת למצוא מועד מתאים שבו יתאפשר לך  להשתתף בקורס במלואו.

מובן, כי במצבי חירום, מחלה או כל מצוקה אחרת אשר עשויה להתפתח תוך כדי הריטריט, תתאפשר עזיבה מוקדמת תוך תיאום וליווי של צוות הריטריט. אם יש לך חששות כלשהם בהקשר זה, ניתן וכדאי ליצור עמנו קשר במייל חוזר.

ביטול ברגע האחרון

נרשמתי לקורס וברגע האחרון הבנתי שאינני יכול/ה להגיע. מה לעשות?

תובנה מארגנת את רוב הריטריטים על בסיס של דאנה, ומתנהלת על בסיס של אמון הדדי. אנו סומכים על כך שמי שנרשם לרטריט אמנם יגיע אליו, כדי שהקורס יתקיים. 

האוכל והחדרים מוזמנים לפני הקורס בהתאם לפי מספר האנשים שנרשמו ואישרו את השתתפותם בקורס. במידה שלא מועברת במועד הודעה על ביטול השתתפות, מונע הדבר את התרגול ממתרגלים אחרים שמעוניינים להשתתף בו אך לא נמצא להם מקום בקורס, וכמובן גורם לנו הוצאות מיותרות. אם התנהלות מעין זאת מתרחשת פעמיים במשך שלוש שנים, תישקל האפשרות למנוע מהאדם להשתתף בקורסים במשך שנה.

אנשים שנרשמים לריטריט, אך לא מגיעים לבסוף ולא מודיעים על כך מספיק זמן מראש, מחבלים למעשה בהתנהלות הריטריט ופוגעים באמון הזה. לכן אנו מבקשים ממי שנרשם לרטריט ולא יכול להגיע אליו לבטל את הרשמתו עד שבוע לפני מועד תחילת רטריט, או עד שלושה ימים לפני מועד תחילתו של סוף שבוע.

 

---------------- נושאים נוספים ------------------

מה ההבדל בין הקורסים של תובנה לאלה שעל פי גואנקה?

מה ההבדל בין הקורסים של עמותת תובנה לקורסים על פי גואנקה? 
 
ישנו דמיון רב בתכנים המועברים בקורס, אם כי ישנם מספרי הבדלים פרקטיים, לדוגמא בקורסים בעמותת תובנה מקובל שמתרגלים מדיטציה בישיבה וכמו כן מדיטציה בהליכה לעומת ישיבה בלבד בקורסים על פי ס.נ. גואנקה.
הבדלים נוספים: בקורסים בתובנה בשונה מהקורסים על פי ס.נ. גואנקה הלימוד מועבר באופן ישיר על ידי המורים שבקורס, מוגשות 3 ארוחות ביום, כמו כן מתקיימות פגישות בקבוצות קטנות כל יומיים שבהן ישנה אפשרות לשאול שאלות או לשתף בחוויות לאלה המעוניינים בכך.
חשוב לציין שלשתי המסורות שורשים עמוקים ושאנשים רבים ברחבי העולם מרוויחים מתירגול המדיטציה בשתי המסורות.

איך ממשיכים את התרגול לאחר שהקורס נגמר ?

כדי לתמוך בתרגול מחוץ לקורס תובנה מציעה מסגרות תרגול שונות כגון סופי שבוע, ימי תרגול, קורסים בנושאים שונים וכו'

מומלץ להצטרף 'לקורס מבוא' אשר כולל פגישות שבועיות, מהווה מסגרת ללימוד מסודר של שיטת התרגול ותומך ביצירת תרגול בבית.

כדי לשמור על קשר עם אנשים שדרך זו משמעותית עבורם, מומלץ להצטרף לאחת מקבוצות הישיבה ברחבי הארץ.

בקבוצות, הפתוחות למתרגלים חדשים וותיקים, מתרגלים יחד את מדיטצית הויפאסנה, ולאחר מכן לומדים, משוחחים או חולקים התנסויות ושאלות העולות מהתרגול ומחיי היום יום, בהתאם להחלטת הקבוצה, כל זאת באוירה נעימה ומקבלת. 

האם יש דרכים נוספות ללמוד מדיטציה?

בארץ נערכים בין השאר קורסי ויפאסנה כפי שמלמד ס.נ גואנקה (הבא מן המסורת המסורת הבורמזית), קורסים לפי מסורתו של נזיר הזן הויאטנמי טיך נהאת האן וכן קורסים ולימוד לפי מסורות טיבטיות שונות ('ידידי הדהרמה' ועוד).
רוב המורים המלמדים בקורסים של 'תובנה' הגיעו ממסורת הויפאסנה כפי שהיא נלמדת במנזרי היער בתאילנד, ולפיה הם מתרגלים שנים רבות, חלקם כנזירים.

מה זה סנגהה (קהילה)?

סנגהה היא קהילת המרגלים הצועדים יחד בדרך.

התמיכה ההדדית של הסנגהה היא רבת פנים ואינסופית. הסנגה מאפשרת לנו לשבת קורס בשתיקה נתמכים מהחברים לדרך היושבים לצידנו ומתמודדים עם קשיים דומים. הסנגהה היא המקום ללמידה וחשיבה משותפת, כזו המאירה לנו פנים שלא היינו רואים לבד. הסנגה מאפשרת לנו לפגוש חברים הרוצים כמונו להעמיק בחוכמת הלב, להשתחרר מדפוסים ישנים ולפתח איכויות של שקט, הקשבה וחמלה.
הסנגהה יכולה להיות מקור לתמיכה, לשייכות ולעשייה משותפת.
לקיחת חלק מקהילה מחזקת את הבנתינו לתוך תובנת התלות ההדדית והתחושה ש"כולנו רקמה אנושית אחת חיה" וממוססת את תחושת הנפרדות.

ישנן דרכים רבות להרגיש את נוכחות הסנגהה בחיינו. השתתפות באחת מתכניות ארוכות הטווח של העמותה,
התנדבות בעמותה, וחברות בקבוצת ישיבה הן דרכים טובות למצוא את דרכינו אל תוך המפגש, ההכרות והביחד.

האם לתובנה יש ערוץ וידאו?

תוכלו לראות סרטונים שונים של מורי תובנה וסרטונים על תובנה ביוטיוב בקישור זה:

https://www.youtube.com/user/TovanaIsrael/playlists

ניתן לעשות מנוי על הערוץ וכך להתעדכן כשיתפרסמו סרטונים בהמשך.

תודה לסהר שסידרה את הערוץ.