כלים לעבודה עם מחשבות מאת מיכל כהן

 

העולם בנוי ממחשבות ורגשות. כל מפגש שלנו עם אנשים או מצבים מתקיים בו זמנית בשני מישורים: המישור המציאותי – כמו למשל כאשר האצבע הקטנה נתקלת ברגל השולחן.

המישור המחשבתי / רגשי – בעקבות המפגש עם השולחן אנחנו כועסים, מאשימים או מחליטים לנעול סנדלים.

המחשבות שולטות בחיים שלנו: הן קובעות את היחס שלנו לעבר, לאחרים ולעצמנו, מה נעשה ואיך, מחשבות קובעות את האמונות שלנו, הערכים והרגשות.

 

בעזרת מיינדפולנס אנחנו לומדים לזהות מחשבות, להכיר אותן ולהתנהל איתן מתוך חופש ועוצמה. מספר כלים פשוטים עוזרים לנו במפגש עם מחשבות:

  1. לנסח את המחשבה: יש מחשבות שמתרקמות בהדרגה: בתחילה זו תחושה מעורפלת ולאט לאט היא מקבלת מבנה ברור. יש מחשבות שבכלל לא ידענו שאנחנו חושבים, ואנו מודעים להם רק כאשרר משהו מפתיע קורה. מחשבות יכולות להביע רגש, עמדה, דיעה או תפיסת עולם.

כאשר מחשבה מתבהרת כדאי לנסח אותה כמשפט קצר. מספר דוגמאות למחשבות:

                      " אני מפחדת להכשל "

                      " חבל שלא קניתי את הנעליים השחורות".

                      " אני מתגעגעת ליונתן"

                      " החיים שלי עמוסים מדי"

                      " אני רוצה ללמוד ספרדית"

                      " העולם הוא עגול"

                      " שלומית נראית מאושרת"

  1. לחשוב על המחשבה.

א.      עבר או עתיד? הפחד מפני הכישלון מתמקד בעתיד, ובהשלכות שאולי תהיינה לכישלון. המחשבה על הנעלים שלא קניתי, לעומת זאת עוסקת בעבר. מחשבות שעוסקות בעבר או בעתיד סוחפות אותנו אל עולם דמיוני: העבר שנגמר או העתיד שלעולם לא יגיע.

ב.       נעימה או לא נעימה? שתי הדוגמאות הראשונות שנתנו לא נעימות: האחת בשל הפחד מהעתיד והשניה בשל החרטה ביחס לעבר. מחשבות נעימות נוטות לסחוף אותנו לעולם של פנטזיות ומחשבות לא נעימות נוטות לסחוף לעולם של צער וכאב. כדאי לשים לב מה אופייה של המחשבה ולעמוד על המשמר – כדי שהסיפורים שיבואו בעקבותיה לא יפתיעו אותנו.

ג.        נחוצה או מיותרת? יש מחשבות מועילות ויש מחשבות מזיקות. יש גם מחשבות שעשויות להועיל, אבל לא עכשיו. אולי בזמן אחר, במצב אחר, בפעם אחרת. מחשבה נחוצה היא מחשבה שכדאי להמשיך לחשוב אותה עכשיו, על מחשבה מיותרת אפשר לוותר כרגע. בדוגמאות שנתנו, המחשבה "אני מפחדת להכשל" עלולה להיות מלחיצה ומעכבת. אולי עדיף להניח לה ולהתמקד בפעולה שנדרשת עכשיו. מצד שני, לפעמים מועיל לדעת שאני מפחדת, ולזהות את הרגשות / מחשבות שנרקמים בהמשך. זיהוי הרגש מזמן אפשרות לשאול מה יכול לעזור. חשוב להבין שהרבה פעמים השאלה היא לא רק מה המחשבה אומרת, אלא מה אני עושה עם זה.

ד.       אמת או שקר? לא כל מה שאנחנו חושבים הוא אמת לאמיתה. וכדאי לזכור את זה. מה שאנחנו יודעים מגדיר ומגביל. מה שאנחנו לא יודעים פותח ומאפשר. אולי מה שאני חושבת נכון ואולי הוא שגוי. האפשרות להטיל ספק במחשבות שלנו פותחת פתח לחופש, להתבוננות רעננה במציאות ולהפתעות מכל הסוגים. המחשבה "חבל שלא קניתי את הנעלים השחורות" היא אפשרות. היא איננה אמת מוצקה. אולי בעצם יש לי מספיק זוגות נעליים? ואולי עוד שבוע מכירת סוף עונה ואוכל לקנות אותן בחצי המחיר?, אפילו המחשבה "העולם הוא עגול" איננה אמת בלתי ניתנת לעירעור, ממש כשם שהאמת שקדמה לה, לפיה העולם שטוח, הוחלפה באחרת... מי יודע?

בעזרת מיינדפולנס אנו לומדים:

  • לזהות מחשבה
  • להתיחס למחשבה באופן ביקורתי ומציאותי
  • להשתחרר מהרודנות של המחשבות.